24 February 2015

Festa e Karnavaleve
Banorët e minoritet grekë në Gjirokastërs kanë festuar në qëndër të fshatit Dervicjan ditën e djeshme fesëtn e Karnaveleve e cila I jep fund dimrit dhe mirëpret pranverën. Nën petkun e personazheve të ndryshme dikush I veshur si policë, një tjetrë si I burgosur,dikush e maskuar si një zanë apo dhe si personazhe të ndrsyhme të historisë me humorin e tyre kritik banoërt kanë sjellë në vëmëndje fenomenetet negative të shoqërisë si dhe gjendjen aktuale të vendit.
Ndërkohë festimet e karnavaleve kanë vijuar deri në orët e mbrëmjes me djegien e dordolecit e cila simbolison djegjen e së keqes. Vetë banorët shprehen se ky fshat tradicioanlaisht I ka festuar karnavalet qysh prej vitit 1930, ndërkohë pas një ndërprerje gjatë regjimit totalitarë e cila ndalonte cdo festim fetar, karnavalet filluan të festoheshin masivisht pas viteve ’90.Karnavalet janë një festë pagane e cila festohet cdo vit dhe mbahet cdo 26 ditë para festës së pashkëve. Fillimisht sipas mitologjisë Karnavalet janë festuar për herë të në për nder perëndisë Dionis, zotin mitologjik te veres ne Greqine e Lashte. Kjo festë  u adoptua prej të krishterëve si simbol i disiplinës fetare për të praktikuar pendimin dhe përgatitjen për vdekjen dhe ringjalljen e krishtit. Në ditë të caktuara të Kreshmës, katolikët dhe të Krishterë të tjerë e ksihin të ndaluar të konsumonin mish, prandaj edhe termi "karnavale" që rrejdh nga carnelevare do të thotë, të largosh (mos konsumosh) produkte mishi.

No comments:

Post a Comment