30 October 2014

Pylli i shelgjeve ne Tepelene vuan nga “kanceri I pyjeve”,

                                                                                    

Prej 8 vitesh Pylli I Shelgjeve në Tepelenë po vuan nga “kanceri I pyjeve”, ndërkohë që masat  për të parandaluar shfarrosjen e tij mund te quhen  inegzistente . Sipas specialistit të pyjoreve Veli Dema edhe pse cdo instance perkatese është njoftuar disa herë për këtë problematik deri tani nuk është marrë asnjë masë konkrete, ndërkohë që thekeson se spërkatja e pemëve kërkon investime të mëdha. Po sipas tij rreth 90 % e pemëve përgjatë luginës së Vjosës dhe Drinos janë tharë, ndërkohë që pjesa tjetër është nxjerrë për shitje në ankand.
Prerja e pyjeve në mënyrë abusive është një tjetër problem shqetësues I shfaqur ndër vite në këtë qytet. Sipas z.Dema heqja e inspektorëve të pyjeve në qytetin e Tepelenës dhe ngritja e një Task Force në Gjirokastër ka bërë që ky fenomen të mos parandalohet në kohë.Pylli I Shelgjeve në Tepelenë shtrihet në një prej 60 hektarësh, me një bimësi të pasur pyjore ku gjallërojnë shumë kafshë të egra dhe shpendë të ndryshme. Përgjatë gjithë sipërfaqes pyjore gjarpëron një rrjedhë me ujë të ftohte burimi që është aktive gjatë gjithë vitit duke ia shtuar verat këtij pylli. Pylli I Shelgjeve sic e qujanë banorët vendas ka patur disa funksione, së pari ai I shërbente qytetit të Tepelenës si një park, por njëkohësisht shërbente dhe si një vend shlodhjeje dhe argëtimi për pushuesit që zgjidhnin lumin Vjosë për plazh. Para viteve 90 ky pyll ka shërbyer dhe si kamping për nxënësit e shkollave 8-vjecare gjatë muajve të verës ku shkollat ofronin ngrënie për nxëësit pjesëmarrës dhe aktivitetet në natyrë.

No comments:

Post a Comment