01 June 2013

1 QERSHORI DITA E FEMIJEVE

Një Qershori është dita ndërkombëtarë e fëmijëve. Fëmijët e të gjitha moshave kërkojnë sot vëmendjen e prindërve, shtetit tek ata. Kjo ditë është kthyer jo vetëm në një ditë festive, por edhe në një ditë sensibilizimi, per ti thene jo dhunës dhe abuzimit ndaj fëmijëve. Është dita kur vetë fëmijët ngrenë zërin për të drejtat e tyre, por në ndryshim nga të rriturit, protesta e tyre bëhet me lojra festive.1 Qershori eshte Dita Nderkombetare e Femijeve. Në Shqiperi dhe mbare boten, kjo dite u kushtohet femijeve, me aktivitete të larmishme. Ne fakt 1 Qershori e ka origjinën nga Shtetet e Bashkuara dhe Kina. Ne vitin 1925 konsulli i pergjithshem Kinez ne San Francisko mblodhi se bashku një numër të konsiderueshëm fëmijësh jetim Kinezë të celebronin në festivalin e Anijes së Dragoit . Kjo gjë koncidoi të ishte në të njëjtën ditë me konferencën në fjalë. Festa e 1 Qershorit filloi të festohet pas dy vitesh. Shumë vende të botës e kanë pranuar atë si festën ndërkombëtare të fëmijëve dhe realizojne festime të cilat kane si qëllim të rrisin vëmendjen në drejtim të mirëqënies së tyre.

No comments:

Post a Comment