16 January 2015

Mbetjet kimike rrezikojne banoretMbetjet kimike të hedhura pa kriter në zonën e njohur si ish zona gjeologjike në Gjirokastër po shkaktojnë probleme për rreth 40 familje që jetojnë në këtë zonë. Nuk dihet se nga kush apo kur janë hedhur këto mbetje kimike, por më shqetësuese është fakti se po dëmtojnë shëndetin e banorëve ,madje sipas tyre në një mot të keq situata bëhet edhe më kritike pasi era e këtyre mbetjeve përhapet në ajër dhe kjo e fundit thithet nga banorët.
Vetë banorët shprehen se ndotja e ambjentit e ka bërë të pamundur jetesën e tyre, ndërkohë që nuk kanë munguar edhe rastet e banorëve me infeskione të ndryshme si pucra të dukshme në trup apo probleme me frymarrjen. Ata kërkojnë nga qeveria dhe institucionet përkatëse të merren masa të menjëhershme për eleminimin e këtyre mbetjeve origjina e të cilave nuk dihet saktësisht.Mbetjet kimike në vendin tonë kanë qenë të magazinuara ose pjesë të uzinave në kohën e monizmit. Pas viteve ’90 specialistë të ndryshmë tregojnë se ato u përhapën pa kriter në mjedis dhe pranë qëndrave të banuara. Ata kanë një dekadë që kanë dhënë alarmin për rrezikun në shëndetin e njerëzve dhe ndotjen mjedisore. Specifikat e tyre janë të ndryshme po ashtu edhe pasojat e tyre në organizmin e njeriut, ndërkohë gjithnjë e më shpesh kjo lloj ndotje është lidhur me rritjen e të sëmurëve me kancer në Shqipëri.

No comments:

Post a Comment