06 May 2015

Gjirokastra cel sezonin turistik

Panairi i kulinarisë dhe artizanatit celi sezonin turistikë në qytetin e Gjirokastrës. Ky panair i organizuar Nga Bashkia e Gjirokastrës solli si për banorët e qytetit të gurtë  ashtu dhe për  turistët e huaj gatimet tradicionale gjirokastrite sarmatë tradicionale  apo qifqite që nuk mund ti gjeshë askund tjetër,  pa harruar edhe byrekun me miell misri qe vetëm nga anetë gjirokastrite mund të gatuhet. Një tjetër elementë interesantë ishin edhe punimet e dorës qoftë tantellat karakteristike që ende i sheh në dritaret e shtëpive por edhe punimet në dru. Për gurëgdhëndësin Muhedin Makriu panaire të tilla i japin gjallëri qytetit të Gjirokastrës me punimet karakteristike të zonës të cilat janë të preferuara nga turistët që vizitojnë këtë qytetë. Më tej ai u shpreh se edhe nëse këto punime blihen apo jo është e rëndësishme që të pasqyrohet tradita e këtij qyteti.Në fjalën e tij bashkiaku Flamur Bime u shpreh se celja e turizmit në Gjirokastërs është thjesht  simbolike pasi gjatë gjithë vitit ky qytet  është një destinacjon për tursitët jo vetëm vendas por edhe të huaj. Po sipas tij gjatë muajt maj Gjirokastra është vizituara nga një numër i madhë turistësh të ardhur nga Japonia, SHBA-ja, Gjermania, Anglia dhe Italia, ndërkohë që frekunetimi i tyre pritete të jetë më i lartë.Surprizë ishte ky panair edhe për turisitë të huaj nga Kanadaja por edhe Japonia të cilët e vizitonin për herë të parë këtë qytete. Ata u shprehen të mahnitur jo vetëm nga bukuria e qytetit të gurtë por edhe elementët e traditës si ushqimet dhe punimet artizanale.Në përmbyllje të panairit të zhvilluar me rastin e celjes së sezonit turistikë u zhvillua edhe një koncertë me këngëtarë të njohur të qytetit të gurë si dhe grupe popullore të zonësSurprizë ishte ky panair edhe për turisitë të huaj nga Kanadaja por edhe Japonia të cilët e vizitonin për herë të parë këtë qytete. Ata u shprehen të mahnitur jo vetëm nga bukuria e qytetit të gurtë por edhe elemnetët e traditës si ushiemt dhe punimet artizanel.Në përmbyllje të aktiviteteve të zhvilluar me rastin e celjes së sezonit turistikë u zhvillua edhe një koncertë me kënkëtarë të njohur të qytetit të gurë si dhe grupe popullore të zonës.

No comments:

Post a Comment