25 May 2013

69 Vjet nga kongresi i Permetit


24 Maji për përmetarët shënon 69 vjetorin e kongresit të parë të Luftës Anifashiste Nacional Clirimtare . Kjo dtë është respektuar nga autoritete lokale në Pëmet me ceremoni nderi .Nё  kongresin e Pёrmetit u morren disa vendime te rёndesishme si  , ndёrtimi i Shqipёrisё  sё re demokratike popullore sipas vullnetit të popullit , mos lejimi i kthimit të mbretit Zog nё Shqipёri ,
tё vazhdohej  lufta kundёr pushtuesve   gjermanё dhe  tё mos  njihej asnjё qeveri   e krijuar brёnda ose jashtё vёndit  pa  vullnetin e popullit.Ky ka qёnё  kongresi nё cilin janё hedhur bazat e para dhe ёshtё  shtruar rruga drejt sistemit  komunist . Kongresi   ёshtё  mbajtur ne 24 maj te vitit 1944 disa muaj para  se Shqipёria te shpallte pavarёsinё e plotё , nё nёntor te po kёtij viti.Ndёrtesa  nё tё cilёn ёshtё zhvilluar  kongresi  historik i Pёrmetit  i quajtur  ndryshe edhe si “Kuvendi i turpit” pёr shkak tё vendimeve tё marra nё tё, ёshtё  lёnё nё harresё  e nё mёshirё tё fatit nga organet qeverisёse vendore dhe nga  Ministria e Kulturёs.

No comments:

Post a Comment